Domácí chléb

Vůně čerstvě upečeného chleba, křupavá kůrka a úžasná chuť – to vše na vás čeká, pokud se pustíte do pečení domácího chleba. Není to tak těžké, jak se může zdát, a s trochou cviku a experimentování si brzy budete vychutnávat vlastní chléb, na který budete hrdí.

Recept se může na první pohled zdát komplikovaný s celou řadou pokynů co kdy dělat. Ale nebojte se toho. Kynuté těsto potřebuje svůj čas a rituály a o živém kvasu to platí ještě o něco víc.

Suroviny

  • žitná chlebové mouka
  • pšeničná chlebová mouky
  • kvásek
  • voda
  • mléko (jogurt, smetana…)
  • koření Chlebové koření

Pokud ještě nemáte svůj kvásek, podívejte se na portál pecempecen.cz, kde můžete najít ve svém okolí někoho, kdo se rád podělí

Postup

1. krok – Rozkvas

150 g žitné chlebové mouky + 150 g vlažné vody + 2 lžíce kvásku – smíchat a nechat na teple zrát 4 – 6 hodin. Z této připravené ještě nevykynuté směsi si odebrat nový kvásek. Tzn. 1 lžíce + rozmíchat do konzistence přesnídávky s vodou a vložit na další pečení do lednice.

2. krok – Těsto

Nakynutý rozkvas + 320 g tekutiny (ideálně 70 g mléčné složky – mléko, jogurt, smetana,…. + 250 g vody) + 400 g až 500 g chlebové mouky, chlebové koření + sůl.  Rozkvas a všechnu tekutinu smíchat, pak postupně přidávat mouku, chlebové koření. Po posledním přidání mouky promíchat a nechat 20 minut odpočinout. Nakonec přidat 4 lžičky soli (cca 15g) a opět zamíchat.

Vyklopit na vál, vytvořit bochník, vložit do vysypané ošatky (nebo cedníku, který vyložíme mokrým hadrem), nechat pod igelitem 3 hodiny kynout.

Vyklopit na pečící papír a prkýnko, nařezat žiletkou či do středu udělat prstem díru. Tím zmenšíme riziko prasknutí. Poté sesunout do vyhřáté trouby na 250 °C, ve které jsme nechali nahřívat plech. Do spodku trouby do druhého plechu chrstnout hrnek horké vody, vytvoří se pára. Péct 10 minut na 250 °C, pak 30 – 40 minut na 220 °C. Během pečení možné potírat vodou. Jestli je chléb upečený zkoušíme zaťukáním na spodek bochníku. Bochník musí dunět.

Summary
recipe image
Recipe Name
Domácí kváskový chléb
Author Name
Published On

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *