Vůně čerstvě upečeného chleba, křupavá kůrka a úžasná chuť – to vše na vás čeká, pokud se pustíte do pečení domácího chleba. Není to tak těžké, jak se může zdát, a s trochou cviku a experimentování si brzy budete vychutnávat vlastní chléb, na který budete hrdí.
Recept se může na první pohled zdát komplikovaný s celou řadou pokynů co kdy dělat. Ale nebojte se toho. Kynuté těsto potřebuje svůj čas a rituály a o živém kvasu to platí ještě o něco víc.
Suroviny
- žitná chlebové mouka
- pšeničná chlebová mouky
- kvásek
- voda
- mléko (jogurt, smetana…)
- koření Chlebové koření
Pokud ještě nemáte svůj kvásek, podívejte se na portál pecempecen.cz, kde můžete najít ve svém okolí někoho, kdo se rád podělí
Postup
1. krok – Rozkvas
150 g žitné chlebové mouky + 150 g vlažné vody + 2 lžíce kvásku – smíchat a nechat na teple zrát 4 – 6 hodin. Z této připravené ještě nevykynuté směsi si odebrat nový kvásek. Tzn. 1 lžíce + rozmíchat do konzistence přesnídávky s vodou a vložit na další pečení do lednice.
2. krok – Těsto
Nakynutý rozkvas + 320 g tekutiny (ideálně 70 g mléčné složky – mléko, jogurt, smetana,…. + 250 g vody) + 400 g až 500 g chlebové mouky, chlebové koření + sůl. Rozkvas a všechnu tekutinu smíchat, pak postupně přidávat mouku, chlebové koření. Po posledním přidání mouky promíchat a nechat 20 minut odpočinout. Nakonec přidat 4 lžičky soli (cca 15g) a opět zamíchat.
Vyklopit na vál, vytvořit bochník, vložit do vysypané ošatky (nebo cedníku, který vyložíme mokrým hadrem), nechat pod igelitem 3 hodiny kynout.
Vyklopit na pečící papír a prkýnko, nařezat žiletkou či do středu udělat prstem díru. Tím zmenšíme riziko prasknutí. Poté sesunout do vyhřáté trouby na 250 °C, ve které jsme nechali nahřívat plech. Do spodku trouby do druhého plechu chrstnout hrnek horké vody, vytvoří se pára. Péct 10 minut na 250 °C, pak 30 – 40 minut na 220 °C. Během pečení možné potírat vodou. Jestli je chléb upečený zkoušíme zaťukáním na spodek bochníku. Bochník musí dunět.






